Už ste niekedy premýšľali nad tým, ako značky vyrábajú vaše CBD výrobky? Veľa pokračuje medzi pestovaním konope a predajom tejto malej fľaše oleja CBD. Spotrebitelia sa často čudujú, ako sa tieto výrobky spracovávajú a vyrábajú. A ich zvedavosť je oprávnená; na voľne regulovanom trhu musia zákazníci vedieť, čo vkladajú do svojich tiel. Medzi rôznymi modalitami sveta CBD sa často stretnete s pojmom „extrakcia CO2.“ Týka sa to iba jedného kroku z mnohých, ktorý sa týka spracovania výroby produktov CBD. Stručne povedané, extrakcia CO2 odstráni kanabinoidy (napríklad CBD), ktoré existujú v konopnej rastline. Tieto extrakty sa potom pridajú a nalievajú do rôznych produktov. Niektorí odborníci označujú metódu CO2 za zlatý štandard, a preto ju používame na výrobu všetkých našich produktov CBD tu v PureKana. Aké sú však skutočné výhody ťažby CO2? Prečo je mnohými považovaný za najlepšiu metódu extrakcie oleja CBD? Poďme sa dozvedieť viac o tejto metóde a zistiť, prečo je tak populárna.
Čo je ťažba CO2?
Extrakcia CO2 je metóda odstraňovania prospešných rastlinných zlúčenín z fyzickej rastlinnej hmoty. V priemysle CBD extrakcia CO2 odstraňuje CBD, ďalšie kanabinoidy a terpény z kvetov, listov a stoniek sušeného konope. Táto technika funguje pomocou intenzívne stlačeného oxidu uhličitého (CO2). CO2 je zmrazený a stlačený do „superkritického“ stavu, čo znamená, že sa môže správať ako kvapalina aj ako plyn. Tu používaná špecifická teplota je -69 ° F a tlak pri tejto teplote je 75 libier na štvorcový palec (psi). Týmto sa CO2 dostane do tekutého stavu. Odtiaľ technici indukujú superkritický stav – chemický proces, ktorý má pomerne zložitú povahu. Ako si dokážete predstaviť, uvedenie CO2 (čo je zvyčajne plyn) do superkritického stavu si vyžaduje veľmi technologicky náročné a veľmi drahé zariadenie. V superkritickom stave môže CO2 plniť komoru ako plyn, zatiaľ čo si zachováva hustotu ako kvapalina. V tomto okamihu sa CO2 správa trochu ako rozpúšťadlo. Strojové zariadenie odovzdáva nadkritický CO2 do komory obsahujúcej sušenú rastlinnú hmotu (v našom prípade konope). „Rozpúšťadlové“ vlastnosti CO2 pôsobia na extrakciu väčšiny zlúčenín z konope a nespôsobujú žiadne poškodenie všetkých dôležitých kanabinoidov a terpénov. Týmto spôsobom sa získajú extrakcie bohaté na CBD a ďalej sa čistia. Počiatočný extrakt sa zhromažďuje v zbernej komore a výrobcovia po použití často recyklujú nadkritický CO2. Zatiaľ čo sa rastlinná hmota likviduje (alebo recykluje, pretože vlákna z konope majú veľa využití), CO2 sa dá použiť opakovane. Extrakt medzitým pokračuje vo výrobe niektorých z najlepších olejov CBD na svete.
Existujú aj iné spôsoby extrakcie?
Ťažba CO2 určite nie je jedinou metódou v okolí. Pomerne častá je tiež chemická extrakcia na báze rozpúšťadla, pri ktorej sa na extrakciu zlúčenín z rastlinnej hmoty používajú vysoko odolné rozpúšťadlá ako etanol a bután. Ak to vykonávajú značky v certifikovaných laboratóriách, extrakcia rozpúšťadlom môže byť bezpečná a veľmi efektívna. Táto metóda však predstavuje riziko požiarov a výbuchov, takže bezpečnosť je prvoradá. Ďalej po extrakcii rastlinných zlúčenín pomocou chemického rozpúšťadla musí byť roztok úplne a bezpečne odparený. Ak sa to urobí nesprávne, existuje riziko, že sa rozpúšťadlá dostanú do konečného produktu – čo vyvoláva obavy zo správania spotrebiteľa. To neznamená, že extrakciu rozpúšťadlom nie je možné vykonať bezpečne a efektívne, ale predstavuje to určité riziko, že extrakciu CO2 nie. Medzi ďalšie jednoduchšie metódy na extrakciu CBD patrí použitie olivového oleja alebo dokonca suchého ľadu. Toto sú metódy, ktoré môžu začínajúci tvorcovia produktov CBD doma používať pri pokuse o výrobu vlastných infúzií CBD. Výťažok však býva veľmi nízky a extrakt môže mať nižšiu kvalitu – preto väčšina týchto veľkých značiek tieto metódy nepoužíva.
Je ťažba CO2 považovaná za lepšiu ako iné metódy?
Názory na to, aká je najlepšia metóda extrakcie pri výrobe oleja CBD, sa prirodzene líšia. Niektorí samozrejme tvrdia, že ťažba CO2 je najlepšia – a existuje veľa dôvodov. CO2 je v prvom rade prírodná zlúčenina; existuje vo vzduchu, ktorý dýchame, a v mnohých potravinách a nápojoch, ktoré konzumujeme, a nemusí sa vyrábať synteticky. Naše telá v skutočnosti produkujú CO2 samy, čo znamená, že táto zlúčenina pri bežnom (malom) množstve nepredstavuje žiadne riziko. Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) považuje z tohto dôvodu CO2 za bezpečný pri spracovaní potravín. Na rozdiel od rozpúšťadiel existuje malé riziko kontaminácie konečného produktu CBD.
Aké sú ďalšie výhody CO2?
Okrem zvyšovania bezpečnosti pre spotrebiteľa niektorí tvrdia, že s CO2 je tiež bezpečnejšie zaobchádzať v laboratóriu. Rozpúšťadlá ako bután sú vysoko horľavé – preto sa bután používa ako palivo v zapaľovačoch. Oxid uhličitý je na druhej strane nehorľavý plyn. Nedochádza ku kontaktu horľavých rozpúšťadiel s konzumovateľnými výrobkami. T

0
    0
    Váš košík
    Prázdny košíkSpäť do obchodu